Întreținerea lentilelor de contact

1.Care este cel mai eficient sistem de îngrijire al lentilelor de contact?

Sistemul de îngrijire al lentilelor de contact este foarte important pentru succesul utilizării lentilelor de contact și reducerea riscului de infecții. Sistemul de îngrijire a lentilelor de contact este selectat cu atenție de către prescriptor pentru a fi compatibil cu materialele lentilelor de contact pe care le utilizați, precum și modul în care purtați lentilele.

Există tipuri diferite de sisteme de îngrijire a lentilelor de contact, dar cele de bază sunt reprezentate de soluțiile multifuncționale de îngrijire și soluțiile de îngrijire cu peroxid de hidrogen. Aceste soluții au recomandări diferite în funcție de producător, așadar trebuie să consultați prospectul sau optometristul pentru o utilizare corespunzătoare.

Materialele lentilelor și soluțiile pentru lentilele de contact pot interacționa, ceea ce poate afecta, și procesul de dezinfectare. Soluțiile pentru lentile de contact convenționale au fost concepute pentru vechile materiale ale lentilelor; în timp ce noile materiale au compoziții chimice diferite și este posibil să nu fie compatibile cu soluțiile convenționale. Dacă doriți să schimbați sistemul de îngrijire a lentilelor de contact, contactați mai întâi optometristul pentru a vă asigura că este sigur pentru de lentile de contact pe care îl purtați.

2.Trebuie să îmi curăț lentilele în palmă (masajul lor) după ce le scot de pe ochi?

Da, dacă utilizați o soluție multifuncțională pentru lentile de contact moi. Masajul lentilelor de contact între 2 și 20 de secunde, în funcție de soluția de îngrijire a lentilelor de contact, elimină depozitele și microorganismele și reduce riscul de complicații. După masaj, urmează apoi o clătire aprofundată cu soluție în intervalul specificat de producător (de obicei între cinci și 10 secunde). Cercetările recente demonstrează în mod concludent că frecarea și clătirea lentilelor după utilizare asigură cel mai sigur port al lentilelor de contact, indiferent de tipul lor.
Dacă nu sunteți siguri de cum trebuie să vă îngrijiți de lentilele dvs., vă rugăm să consultați instrucțiunile prospectului soluției sau să contactați optometristul.

3. Soluția pentru îngrijirea lentilelor de contact expiră?

Soluțiile pentru lentilele de contact nu trebuie utilizate după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Administrația americană pentru alimente și medicamente (US FDA) a recomandat, de asemenea, producătorilor de soluții să eticheteze sticle de soluție cu o dată de aruncare, în plus față de data de expirare obișnuită. Data aruncării este data când soluția trebuie aruncată după deschidere (de obicei în decurs de 90 de zile, dar variază în funcție de producător și de tipul soluției). Consultați instrucțiunile și timpul de expirare înscrise pe ambalajul soluției.
Trebuie notat faptul că soluțiile pentru lentile de contact fără conservanți (cum ar fi flacoanele cu monodoze) trebuie aruncate în interval de 24 de ore după deschidere. Soluția salină care este ambalată în recipiente cu aerosoli are de obicei o perioadă mai îndelungată de utilizare. Pentru mai multe informații, consultați prospectul soluției sau contactați optometristul.

4. Pot folosi lacrimi artificiale în timp ce folosesc lentile de contact?

Picăturile pentru ochi neautorizate pentru utilizarea lentilelor de contact pot provoca leziuni atât în cazul lentilelor, cât ochilor. Evitați picăturile care pretind că „sunt pentru ochi roșii”, deoarece în mod obișnuit conțin substanțe chimice care pot cauza daune pe termen lung ochilor.
Picăturile pentru ochi care nu conțin conservanți sunt, în general, foarte sigure pentru a fi utilizate împreună cu lentilele de contact. Pe de altă parte, cele care conțin conservanți pot avea un efect toxic asupra ochilor și ar trebui evitate. Consultați-vă optometristul privind picăturile compatibile cu ochii și lentilele dvs. de contact.

5. Port lentile de contact doar ocazional. Cum să păstrez lentilele de contact în rest?

Soluțiile de îngrijire a lentilelor de contact sunt foarte diferite și este important să fiți informați cât de mult pot fi lentilele de contact stocate în siguranță în soluție, înainte ca aceasta să fie înlocuită. Unele soluții pot fi folosite doar pentru 24 de ore de depozitare, în timp ce altele pot păstra lentilele până la o lună.

Unele soluții multifuncționale pentru lentile de contact moi permit stocarea pe termen lung până la o lună într-un recipient închis ermetic. Unele soluții pentru lentile GP permit de asemenea o lună de stocare. Unele soluții cu peroxid de hidrogen permit șapte zile de depozitare, înainte ca lentilele să fie re-dezinfectate, dar altele permit doar 24 de ore. Cu o noapte înainte purta lentilele de contact din nou, este de preferat să inspectați lentila și apoi să o curățați și să o dezinfectați în conformitate cu instrucțiunile de utilizare a soluției. Verificați timpul de stocare recomandat de producător sau contactați optometristul pentru îndrumări suplimentare, dacă este necesar.
Dacă purtați lentile doar ocazional, lentilele de contact zilnice de unică folosință pot fi o opțiune pentru dumneavoastră. Lentilele zilnice de unică folosință sunt excelente pentru purtătorii cu temporari pentru a menține un nivel jos al costurilor și pentru a fi siguri că utilizarea lentilelor de contact se petrece în condiții de siguranță. În acest caz, nu trebuie să calculați perioada de valabilitate a lentilelor sau dacă soluția expiră. Lentilele zilnice de unică folosință sunt, de asemenea, extrem de fiabile și convenabile. În plus, purtătorii de lentile de unică folosință au mai puține complicații ale lentilelor de contact, cum ar fi infecțiile, comparativ cu alte regimuri de înlocuire a lentilelor.

6. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez de fiecare dată când îmi scot lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt îngrijite în mod diferit; aceasta este un exemplu a modului în care trebuie să fie îngrijite cea mai mare parte a lentilelor de contact moi, folosind soluție multifuncțională (timpii de masaj și clătire pot varia în funcție de producătorul soluției). Soluțiile cu peroxid de hidrogen au nevoie de un procedeu diferit de cele de mai jos. Rețineți că lentilele de contact zilnice de unică folosință trebuie scoase în fiecare seară și aruncate, iar curățarea nu este necesară.

  • Întotdeauna spălați-vă și uscați bine mâinile înainte de a manipula lentilele de contact
  • Creați-vă o rutină în ceea ce privește ordinea în care scoateți lentilele (exemplu: întotdeauna scoateți lentila dreaptă prima dată).
  • Scoateți o lentilă și puneți-o în palmă.
  • Aplicați soluția de lentile de contact multifuncțională și fsceți un masaj ușor lentilei aproximativ 20 de secunde (timpul efectiv depinde de instrucțiunile soluției)
  • Clătiți lentila de contact cu soluția multifuncțională timp de 10 secunde (durata efectivă a clătirii depinde de instrucțiunile soluției). Nu folosiți niciodată apă de la robinet pentru a vă clăti lentilele, deoarece acest lucru crește semnificativ riscul de infecții oculare grave.
  • Așezați lentila de contact recipentul curat și uscat și apoi puneți soluție suficientă peste lentilă, cel puțin 2/3 din recipient.
  • Repetați pașii trei până la șase cealaltă lentilă.
  • Păstrați lentilele în soluție în funcție de timpul recomandat de producător. Acest timp variază în funcție de marca soluției, dar este de obicei între patru și opt ore.
  • Citiți cu atenție ambalajul soluției pentru instrucțiunile privind curățarea lentilelor și respectați întotdeauna procedura recomandată de producător.
  • Înlocuiți recipientul lentilelor de contact la maxim trei luni. Utilizarea excesivă a acestuia poate duce la infecții oculare semnificative datorită contaminării cu bacterii. De obicei prevăzut la fiecare nouă sticlă de soluție achiziționată primiți și un recipent nou, steril.
  • Clătiți întotdeauna cu soluție proaspătă și lăsați recipientul să se usuce la aer dimineața înainte de al reutiliza. Nu completați niciodată soluția – astfel crește șansele de complicații legate de lentilele de contact.

7. Mi-am scăpat lentila de contact pe jos, și nu am timp să urmez toți pașii, ce este de făcut?

Pentru ca lentilele să nu fie contaminate, nu este suficient să clătiți particulele de praf de pe podea. Podelele din baie și alte astfel de suprafețe pot conține un număr semnificativ de microorganisme. În timp ce filmul lacrimal și suprafața corneei oferă o barieră remarcabilă la infecție, aceasta barieră se poate rupe.
Singura modalitate sigură este aplicarea unei noi lentile de contact. Acest lucru poate fi realizat cu ușurință dacă purtați lentile de contact moi de unică folosință. Sau să purtați ochelarii de rezervă în timp ce lentilele vor trece prin întregul ciclu de dezinfecție, conform recomandărilor prescriptorului. De aceea sunt importanți ochelarii, chiar dacă sunteți purtători de lentile de contact, pentru acele situații în care lentilele nu pot fi purtate.

8. Pot folosi apă de la robinet să îmi clătesc lentilele de contact, și apoi să le aplic?

În niciun caz. Apa de la robinet conține microorganisme care pot duce la infecții grave ale ochilor și la pierderea vederii. Una dintre cele mai cunoscute infecții datorate apei este cauzată de Acanthamoeba, o amibă microscopică (organism celular). Acanthamoeba poate provoca infectarea corneei, și anume structura transparentă a ochiului pe care se așează lentila de contact. Aceste organisme sunt foarte frecvente în natură și pot fi găsite în orice fel de apă (de exemplu în lacuri sau oceane), prin urmare recomandăm evitarea contactului apei cu lentilele de contact.

Nu trebuie să folosiți niciodată apă de la robinet în nicio etapă a îngrijirii lentilelor de contact, de la clătirea lentilelor sau a recipientului pentru lentile. Nu încercați să vă preparați propriile soluții saline sau soluții pentru lentile acasă. De asemenea, asigurați-vă că mâinile sunt complet uscate înainte de manipularea lentilelor.