3. Pot face duș cu lentilele de contact?
Este recomandat să nu faceți duș în timp ce purtați lentile de contact. Ar fi de preferat să aplicați lentilele de contact după duș. Administrația Statelor Unite pentru alimente și medicamente (US FDA) a recomandat ca lentilele de contact să nu fie expuse la nici o formă de apă. Deși este rară, o complicație oculară care amenință vederea, cunoscută sub numele de keratita Acanthamoeba, este cauzată de un organism prezent în toate formele de apă cu impurități (de exemplu, piscine, apă de la robinet, saune și dușuri)
În cazul în care lentilele sunt purtate în timpul dușului, se recomandă ca ochii să fie închiși. Dacă lentilele sunt expuse accidental la apă, instilați o picătură de lacrimă artificială lubrifiantă lubrifiere pentru a vă asigura că lentila nu are o aderență prea mare la cornee, apoi scoateți-o de pe ochi. Apoi, curățați și dezinfectați lentila înainte de a o reaplica. Nu dormiți niciodată cu lentilele care au fost expuse la apă fără să le curățați și să le dezinfectați în prealabil.
4. Pot purta lentilele de contact în cada de baie?
De recomandat este să nu purtați lentile de contact în timp ce vă aflați în cadă. Administrația Statelor Unite pentru alimente și medicamente (US FDA) a recomandat ca lentilele de contact să nu fie expuse la nici o formă de apă. Deși este rară, o complicație oculară care amenință vederea, cunoscută sub numele de keratita Acanthamoeba, este cauzată de un organism prezent în toate formele de apă cu impurități (de exemplu, piscine, apă de la robinet, saune și dușuri). Acanthamoeba și anumite forme de bacterii prezente în apă se pot atașa la lentilele de contact, crescând riscul de posibilă infecție.
Dacă lentilele sunt purtate în timp ce vă aflați în cadă, trebuie să evitați stropirea apei în ochi. Dacă lentilele sunt expuse accidental la apă, instilați o picătură de lacrimă artificială lubrifiantă lubrifiere pentru a vă asigura că lentila nu are o aderență prea mare la cornee, apoi scoateți-o de pe ochi. Apoi, curățați și dezinfectați lentila înainte de a o reaplica. Nu dormiți niciodată cu lentilele care au fost expuse la apă fără să le curățați și să le dezinfectați în prealabil.
5. Pot înota cu lentilele de contact?
Se recomandă să nu purtați lentile de contact în timpul înotului. Administrația Statelor Unite pentru alimente și medicamente (US FDA) a recomandat ca lentilele de contact să nu fie expuse la nici o formă de apă. Deși este rară, o complicație oculară care amenință vederea, cunoscută sub numele de keratita Acanthamoeba, este cauzată de un organism prezent în toate formele de apă cu impurități (de exemplu, piscine, apă de la robinet, saune și dușuri).
Dacă utilizarea lentilelor de contact în timpul înotului nu poate fi evitată, este recomandat să purtați ochelari de protecție a preveni expunerea la apă. Dacă lentilele sunt expuse accidental la apă, instilați o picătură de lacrimă artificială lubrifiantă lubrifiere pentru a vă asigura că lentila nu are o aderență prea mare la cornee, apoi scoateți-o de pe ochi. Apoi, curățați și dezinfectați lentila înainte de a o reaplica. Nu dormiți niciodată cu lentilele care au fost expuse la apă fără să le curățați și să le dezinfectați în prealabil.
6. Este sigur ca femeile însărcinate să poarte lentile de contact?
Deși s-a dovedit că sarcina are ca rezultat mai multe modificări potențiale care afectează ochiul, utilizarea lentilelor de contact în timpul sarcinii este considerată sigură. Un subset al femeilor însărcinate, cele care au dobândit infecția virală herpes simplex (HSV), poate avea o ușoară creștere a riscului de reapariție a afecțiunii în timpul utilizării lentilelor de contact.
În timp ce folosirea lentilelor de contact este, în general, sigură, schimbările hormonale din timpul sarcinii pot duce la o creștere a miopei, și să cauzeze vedere încețoșată. În plus, a fost raportată o scădere a toleranței a lentilelor de contact în timpul sarcinii, iar acest lucru poate fi legat de uscăciunea oculară mai aprofundată din timpul sarcinii.
Dacă sunteți însărcinată și aveți fluctuații ale vederii, este recomandat să vizitați optometristul pentru a determina dacă este necesară o schimbare a lentilelor de contact și pentru a exclude alte cauze ale modificărilor vederii.
7. La ce vârstă pot începe copii să poarte lentile de contact?
S-a demonstrat că utilizarea lentilelor de contact este o metodă sigură și eficientă de corectare a vederii la copii, începând de la copiii mici și adolescenți timpurii. În plus, copiii și tinerii adolescenți respectă cu strictețe programelor de utilizare prescrise, comparativ cu adulții. În timp ce supravegherea părinților este importantă pentru sănătate și utilizarea lentilelor cu succes, copiii sunt capabili să demonstreze independență în a avea grijă de lentilele de contact zilnic.
Nu numai că lentilele de contact sunt sigure pentru adolescenți, ele au rol în îmbunătățirea calității vieții acestora. Lentilele de contact îi ajută să își îmbunătățească percepția privind aspectul personal, performanțele în activitățile recreative și viața socială.
În stabilizarea anumitor afecțiuni ale vederii, sugarii la vârsta de câteva luni pot fi adaptați cu lentile de contact. Lentilele de contact sunt, de asemenea, utilizate pentru a gestiona bolile corneei sau a altor țesuturi ale ochiului.
Mulți factori, cum ar fi maturitatea, igiena personală și motivația, trebuie luați în considerare atunci când decideți dacă lentilele de contact sunt potrivite pentru copilul dvs. Deoarece acești factori diferă de la copil la copil, nu există o vârstă specifică la care copiii pot începe să poarte lentile de contact.
8. Pot să port lentilele de contact ale prietenei mele? Le voi curăța înainte să mi le aplic.
Purtarea unor lentile de contact care nu ți-au fost prescrise de un specialist este de evitat. Aceasta include și purtarea lentilelor de contact care aparțin unui prieten sau unui membru al familiei. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale reglementate de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (US FDA) și necesită o rețetă de la un furnizor de servicii medicale. Este imperativ să primiți instrucțiunile de aplicare, urmărire și îngrijire a lentilelor de la un specialist calificat în domeniu.
Atunci când lentilele de contact sunt purtate de altcineva decât cel pentru care au fost prescrise, este posibil ca acestea să nu se potrivească corespunzător, aspect care poate duce la deteriorarea suprafeței anterioare a ochiului. În plus, vă expuneți la un risc crescut de infecție, chiar dacă lentilele sunt curățate înainte de utilizare. Numeroase rapoarte detaliază infecțiile care duc la pierderea semnificativă a vederii la persoanele care utilizează lentile de contact achiziționate din surse necorespunzătoare și utilizate fără supraveghere medicală. În plus, lentilelor de contact ale altei persoane poate duce la o corecție necorespunzătoare a vederii, sau la alterarea acesteia.
9. Pot fi probleme dacă port lentile cosmetice?
Purtarea lentilelor de contact care nu ți-au fost prescrise de către un specialist în îngrijirea ochilor trebuie evitată. Aceasta include purtarea lentilelor de contact colorate sau cu efect ca ”de circ”. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale care necesită o prescripție pentru a putea fi achiziționate. Este necesar să primiți instrucțiunile de aplicare și de îngrijire a lentilelor de la specialist. Lentile de contact „fără prescripție medicală” nu ar trebui să existe.
În cazul în care lentilele de contact nu sunt potrivite dumneavoastră, acestea pot duce la deteriorarea suprafeței anterioare a ochiului. Bacteriile se atașează mai ușor la lentilele de contact cosmetice comparativ cu lentilele tradiționale, punând purtătorii la un risc crescut de infecție. Există numeroase rapoarte care detaliază infecțiile care au dus la pierderea în mod semnificativ a vederii la persoanele care utilizează lentile de contact cosmetice procurate din surse necorespunzătoare fără supraveghere medicală. Aceste infecții includ nu numai infecții și complicații comune, ci și situații mai rare care amenință vederea, cum ar fi keratita Acanthamoeba sau infecții bacteriene rare. Există mai multe lentile de contact cosmetice cu prescripție disponibile, pe care optometristul dumneavoastră vile poate adapta, și care s-au dovedit a fi sigure atunci când sunt prescrise și monitorizate corespunzător. Consultați-vă cu prescriptorul dvs. privind optiunile lentilelor de contact cosmetice si pentru a revizui cele mai bune modalități de îngrijire si manevrare a acestor lentile.
10.O persoană care poartă lentile de contact poate avea problemă dacă lucrează la calculator multe ore?
S-a demonstrat că utilizarea computerelor provoacă disconfort ocular, iritații, arsuri și uscăciune. În cazul celor care utilizează dispozitive digitale s-au observat scăderi ale frecvenței clipitului, sau că aceștia clipesc incomplet. Acești factori contribuie probabil la uscăciunea de la sfârșitul zilei.
Persoanele care poartă lentile de contact în timp ce folosesc computerul raportează niveluri mai mari de uscăciune și iritare în comparație cu cei care nu poartă lentile de contact. Disconfortul poate fi cel mai pronunțat la cei care lucrează la calculator, static, mai mult de patru ore.
Utilizarea lacrimilor artificiale lubrifiante a demonstrat că ameliorează simptomele de uscăciune și îmbunătățește stabilitatea lacrimei naturale. S-a demonstrat, de asemenea, că persoanele care își înlocuiesc corect lentilele în conformitate cu indicațiile prescriptorului, au un confort sporit față de cei care nu le respectă.
Acești factori, combinați cu considerații de ergonomie, cum ar fi pauzele frecvente de la computer, menținerea unei distanțe adecvate între dvs. și computer și plasarea ecranului sub nivelul ochilor vă pot ajuta să vă simțiți mai confortabil în timp ce utilizați computerul cu sau fără lentile de contact.
11. Este sigur să dormi cu lentilele de contact?
Deși multe branduri de lentile de contact sunt aprobate de către Administrația Statelor Unite pentru Alimentație și Medicamente (US FDA) pentru purtarea peste noapte, dormitul cu lentile crește riscul de infecție a ochilor cu până la cinci ori.
Deși lentilele din silicon hidrogel de nouă generație, care permit o oxigenare mai bună a ochiului, nu au demostrat că ar reduce semnificativ riscul de infectare dacă sunt utilizate peste noapte, s-a arătat că reduc riscul altor complicații, cum ar fi umflarea corneei. Nu există date privind infecția în cazul utilizării lentilelor dure, gaz permeabile (GP) peste noapte; însă, în general, ratele de infectare sunt mai mici cu aceste materiale.
12. Se poate să ațipesc cu lentilele de contact ?
Cu unele lentile puteți ațipi în siguranță pentru scurt timp. Dar doar dacă prescriptorul vă permite.
Ochiul are nevoie de oxigen din atmosferă pentru a fi sănătos. Cantitatea de oxigen necesară variază de la o persoană la alta. Închiderea ochilor, ca de exeplu ăn timpul reprizelor de comn, reduce cantitatea de oxigen furnizată către ochi, ducând la umflarea corneei. În plus, lentilele de contact pot reduce și mai mult alimentarea cu oxigen a corneei, dar există anumite tipuri de lentile de contact care permit oxigenului să pătrundă mai eficient prin lentilă la ochi.
13. Pot întâmpina probleme dacă mă machiez și port lentile de contact?
Dacă sunteți purtătoare de lentile de contact moi, recomandăm să vă aplicați lentilele înainte de aplicarea machiajului. Dacă purtați lentile dure, permeabile la gaz (GP), puteți pune mai întâi machiajul și apoi să aplicați lentilele.
Mascara, în special produsele pe bază de solvenți, pot duce la iritarea pielii din jurul ochilor. Evitați rimelul care extinde genele (eyelash extending mascara), acesta conține fibre care pot irita ochii. Păstrați parfumurile și produsele care conțin alcool departe de lentilele de contact, deoarece acestea le pot deteriora.
Aplicarea conturului (dermatografului) de-a lungul marginii interioare a pleoapei, la baza genelor, poate duce la pătrunderea machiajului în filmul lacrimal. Din acest motiv, eyeliner-ul trebuie întotdeauna trasat sub linia genelor. Scoateți întotdeauna lentilele de contact înainte de a vă demachia.
14. Există recomandări pentru purtătorii de lentile de contact care suferă de alergii oculare, și mai ales în perioadele când există alergeni în atmosferă?
Picăturile oculare potrivite alergiilor îmbunătățesc confortul în timpul purtării lentilelor de contact în timpul sezonului cu alergii. Durata de timp în care trebuie să așteptați după ce ați instilat medicamentația înainte de a aplica lentilele de contact poate varia, în funcție de tipul picăturilor și de conservanții existenți în compoziția acestora. Comunitatea medicală sugerează că picăturile trebuie instilate cu 10-15 minute înainte de aplicarea lentilelor de contact sau oricând după îndepărtarea acestora.
Comprimatele antialergice luate pe cale orală pot, de asemenea să ajute la ameliorarea simptomelor alergiei, dar pot duce și la uscarea ochilor. Studiile au descoperit, că aplicarea unei noi perechi de lentile de contact în fiecare zi ajută la utilizarea confortabile a lentilelor de contact în timpul sezonului cu alergii. Lentilele zilnice de unică folosință sunt o opțiune potrivită.
Este posibil, ca uneori să fie necesar să întrerupeți purtarea lentilelor de contact în vârful sezonului de alergie, așadar este întotdeauna recomandabil să aveți o pereche de ochelari de rezervă.
15. Se pot purta lentile de contact în mediul industrial?
Mediul de lucru industrial poate reprezenta mai multe pericole pentru ochi, incluzând expunerea la agenți nocivi și traume mecanice. În ciuda acestor riscuri, lentilele de contact pot fi purtate în siguranță și pot oferi chiar și protecție.
Atunci când lucrați în prezența substanțelor chimice toxice sau vapori, o preocupare majoră este faptul că particule dăunătoare sub lentilă și incapacitatea de a îndepărta cu ușurință lentila de pe ochi. Studiile au arătat totuși că o lentilă de contact poate funcționa și ca o barieră suplimentară de protecție. Când ochiul este expus la un agent toxic, reflexul de clipire determină ca lentila de contact să formeze o etanșare strânsă, ceea ce reduce contactul cu corneea. Lentila de contact poate fi apoi îndepărtată prin irigare adecvată.
O altă preocupare este faptul că o lentilă de contact poate fuziona la cornee atunci când este expusă la radiație ultravioletă (UV) și la energia termică din timpul sudurii. Cu toate acestea, în literatura de specialitate nu au fost publicate studii sau rapoarte de caz care să demonstreze un mecanism care să permită acest lucru. Căldura sau energia termică pot provoca o deshidratare parțială, dar arcurile de lumină nu sunt suficient de puternice pentru a evapora complet stratul de lacrimă necesar pentru topirea lentilei. În plus, atunci când purtați masca de protecție pentru sudură, mai puțin de 0,0001% din radiațiile ultraviolete sunt transmise, fapt care elimină și mai mult acest risc.
Lentilele de contact nu pot fi considerate echipament de protecție; totuși, atunci când sunt purtate cu ochelari de siguranță autorizați, acestea nu reprezintă un risc suplimentar pentru cei care lucrează în mediul industrial.