Recipientul lentilelor de contact

1.Cât de des trebuie să înlocuiesc recipientul în care păstrez lentilele de contact?

Asociația Americană de Optometrie recomandă înlocuirea recipientului de depozitare al lentilelor de contact în decurs de maxim trei luni. Însă, de cele mai multe ori, producătorul soluției pentru lentilele de contact recomandă înlocuirea lunară a acestuia. Depășirea acestui termen peste intervalul recomandat crește riscul de infecții.

2. Trebuie să schimb lenscase-ul chiar dacă e curat?

Da. Bacteriile și alte microorganisme produc o substanță numită biofilm. Biofilmele se pot forma în recipientul lentilelor de contact, ajutând bacteriile să se „adăpostească” de dezinfectantul din soluția de lentile de contact. Biofilmul nu poate fi văzut cu ochiul liber; prin urmare, cel mai bine este să înlocuiți recipientul în intervalul recomandat.

3. Cum să curăț lenscase-ul?

Ar trebui să urmați recomandările din prospectul soluției privind curățarea și înlocuirea recipientului în care vă păstrați lentilele de contact. Imediat după ce ați aplicat lentilele pe ochi, soluția rămasă ăn reipient trebuie aruncată. Pașii recomandați de aici pot varia, dar de obicei includ spălarea recipientului cu soluție proaspătă și apoi uscarea la aer a acestuia. În conformitate cu aceste recomandări se pot reduce șansele de infecție sau inflamație. Cercetările recente sugerează, de asemenea, că ștergere recipientului cu un șervețel curat poate ajuta la eliminarea biofilmului și a bacteriilor.
Evitați spălarea lenscase-ului cu apă de la robinet deoarece acest lucru este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a keratitei Acanthamoeba, o infecție corneană severă care poate duce la pierderea permanentă a vederii.

4. Dar cum să usuc la aer recipientul?

Recipientul pentru lentilele de contact trebuie păstrat la aer uscat într-un loc curat și uscat,și poate fi pus pe un servețel curat, cu fața în jos, fără capac.

5. Ce cantitate de soluție trebuie să pun în recipient?

Lentilele trebuie să fie complet scufundate în soluție. Pentru a vă asigura că există suficientă soluție și pentru ca lentilele să nu fie deteriorate, fiecare componentă a lenscase-ului trebuie umplut complet cu soluție proaspătă la fiecare ciclu de curățare.

6. Dar dacă doar completez soluția din recipient, fără să o arunc pe cea din seara trecută?

Completarea soluției existente în recipient a fost asociată cu infecții grave ale ochilor și cu apariția complicațiilor legate de lentilele de contact. Cercetările recente recomandă ca toată soluția utilizată să fie aruncată, să fie curățat recipientul lentilelor cel puțin cinci secunde, să îl clătească cu soluția multifuncțională apoi să îl șteargă cu un servețel curat. Recipientul trebuie lăsat apoi să se usuce la aer.

Evitați spălarea cu apă de la robinet, deoarece acest lucru crește riscul de apariție al keratitei Acanthamoeba, o infecție corneană care este rezistentă la tratament și foarte greu de vindecat.

7. Unde ar trebui să țin recipientul cu lentilele de contact, cât timp acestea se dezinfectează?

Lenscase-urile prezintă cel mai mare risc de a fi contaminate atunci când sunt depozitate în medii umede, cum ar fi băile. Acestea ar trebui să fie depozitate departe de toalete, care pot disipa în baie particule contaminate. O zonă curată și cu umiditate scăzută este de preferat pentru depozitarea lenscase-ului în timp ce lentilele se dezinfectează.