Lentilele de contact sunt o opțiune sănătoasă și destul de populară pentru corectarea defectelor de vedere, și au un risc mic de complicații atunci când sunt urmate îndeaproape recomandările optometristului în privința orarului de purtare și a îngrijirii acestora. Dacă luăm în considerare toate tipurile de lentile de contact, în medie 4 din 10000 de purtători dezvoltă infecții severe, keratită microbiană sau ulcer corneean, probleme care pot afecta vederea în mod permanent. Cel mai puțin probabile sunt infecțiile apărute atunci când sunt alese lentilele dure, gaz permeabile (1.2 din 10,000), lentilele moi purtate doar în timpul zilei (1.9 din 10,000) și lentilele moi de unică folosință (2 din 10,000). Riscul keratitei microbiene crește însă de 5 ori când lentilele sunt purtate peste noapte.
Lentilele de contact GP (gaz permeabile) sunt mult mai mici în diametru comparativ cu lentilele moi, și o ușoară senzație de corp străin poate fi resimțită inițial. Totuși, confortul total se obține în general după una sau două săptămâni de purtare. Lentilele de contact dure oferă avantaje atât pentru calitatea vederii, dar și pentru sănătatea ochilui, acestea fiind fabricate din materiale inovatoare.
Lentilele de contact zilnice, de unică folosință sunt utilizate tot mai frecvent recent ( 23% din totalul lentilelor moi prescrise in SUA) datorită faptului că acestea sunt convenabile, oferind pacientului posibilitatea ca zilnic lentilele să fie noi și curate, fără a fi nevoie de soluții adiționale pentru îngrijirea lor. Deoarece aceste lentile nu sunt purtate peste noapte și sunt aruncate la sfârșitul zilei, există un risc foarte mic de complicații. Depunerile acumulate în timpul zilei sunt infime, iar problemele cauzate de soluțiile de întreținere, ca de exemplu contaminarea recipientului de păstrare a lentilelor, sunt eliminate. Acest aspect este important, deoarece contaminarea lentilei sau a recipientului, sau nerespectarea frecvenței înlocuirii lentilelor sunt principalele cauze ale infecțiilor și inflamațiilor ochilor. Și, deoarece purtarea lentilelor peste noapte crește riscul infecțiilor de 5 ori, înlocuirea zilnică a lentilelor, practic reduce spre 0 eventualele probleme.
În ultimii ani, lentilele moi convenționale (din hidrogel) sunt înlocuite gradual de lentile de contact moi care au în conținut silicon (lentile de contact din silicon hidrogel). Aceasta îmbunătățire a materialului crește cantitatea de oxigen care pătrunde prin lentilă spre cornee, cu până la cinci ori, comparativ cu lentilele convenționale. Ca rezultat, majoritatea lentilelor moi prescrise o reprezintă cele silicon-hidrogel. Deși acest material nu au redus rscul infecțiilor oculare, în special dacă sunt purtate peste noapte, capacitatea de oxigenare a ochiului considerabil mai mare, reduce posibilitatea de edem a corneei, datorate hipoxiei, și prin urmare reprezintă o opțiune sănătoasă de purtare a lentilelor de contact.
În timp ce actualele generații de lentile de contact reprezintă opțiuni sigure pentru sănătatea ochilor, respectarea instrucțiunilor optometristului privind timpul de purtare și îngrijire reprezintă factorii cheie când vine vorba de o utilizare confortabilă și pe termen lung a acestei opțiuni de corecție.