Tipuri de lentile de contac

1. Ce tipuri de lentile de contact sunt sănătoase?

Lentilele de contact sunt o opțiune sănătoasă și destul de populară pentru corectarea defectelor de vedere, și au un risc mic de complicații atunci când sunt urmate îndeaproape recomandările optometristului în privința orarului de purtare și a îngrijirii acestora. Dacă luăm în considerare toate tipurile de lentile de contact, în medie 4 din 10000 de purtători dezvoltă infecții severe, keratită microbiană sau ulcer corneean, probleme care pot afecta vederea în mod permanent. Cel mai puțin probabile sunt infecțiile apărute atunci când sunt alese lentilele dure, gaz permeabile (1.2 din 10,000), lentilele moi purtate doar în timpul zilei (1.9 din 10,000) și lentilele moi de unică folosință (2 din 10,000). Riscul keratitei microbiene crește însă de 5 ori când lentilele sunt purtate peste noapte.

Lentilele de contact GP (gaz permeabile) sunt mult mai mici în diametru comparativ cu lentilele moi, și o ușoară senzație de corp străin poate fi resimțită inițial. Totuși, confortul total se obține în general după una sau două săptămâni de purtare. Lentilele de contact dure oferă avantaje atât pentru calitatea vederii, dar și pentru sănătatea ochilui, acestea fiind fabricate din materiale inovatoare.

Lentilele de contact zilnice, de unică folosință sunt utilizate tot mai frecvent recent ( 23% din totalul lentilelor moi prescrise in SUA) datorită faptului că acestea sunt convenabile, oferind pacientului posibilitatea ca zilnic lentilele să fie noi și curate, fără a fi nevoie de soluții adiționale pentru îngrijirea lor. Deoarece aceste lentile nu sunt purtate peste noapte și sunt aruncate la sfârșitul zilei, există un risc foarte mic de complicații. Depunerile acumulate în timpul zilei sunt infime, iar problemele cauzate de soluțiile de întreținere, ca de exemplu contaminarea recipientului de păstrare a lentilelor, sunt eliminate. Acest aspect este important, deoarece contaminarea lentilei sau a recipientului, sau nerespectarea frecvenței înlocuirii lentilelor sunt principalele cauze ale infecțiilor și inflamațiilor ochilor. Și, deoarece purtarea lentilelor peste noapte crește riscul infecțiilor de 5 ori, înlocuirea zilnică a lentilelor, practic reduce spre 0 eventualele probleme.

În ultimii ani, lentilele moi convenționale (din hidrogel) sunt înlocuite gradual de lentile de contact moi care au în conținut silicon (lentile de contact din silicon hidrogel). Aceasta îmbunătățire a materialului crește cantitatea de oxigen care pătrunde prin lentilă spre cornee, cu până la cinci ori, comparativ cu lentilele convenționale. Ca rezultat, majoritatea lentilelor moi prescrise o reprezintă cele silicon-hidrogel. Deși acest material nu au redus rscul infecțiilor oculare, în special dacă sunt purtate peste noapte, capacitatea de oxigenare a ochiului considerabil mai mare, reduce posibilitatea de edem a corneei, datorate hipoxiei, și prin urmare reprezintă o opțiune sănătoasă de purtare a lentilelor de contact.

În timp ce actualele generații de lentile de contact reprezintă opțiuni sigure pentru sănătatea ochilor, respectarea instrucțiunilor optometristului privind timpul de purtare și îngrijire reprezintă factorii cheie când vine vorba de o utilizare confortabilă și pe termen lung a acestei opțiuni de corecție.

2. Optometristul mi-a recomandat un anumit orar pentru înlocuirea lentilelor de contact. Este în regulă dacă le înlocuiesc doar atunci când încep să mă deranjeze?

Nu. Din nefericire, aproximativ jumătate dintre cei care poartă lentile de contact moi, de înlocuire frecventă, își poartă lentilele de contact mai mult decât șe este recomandat. Pentru a face o analogie, putem compara cu faptul că mergem la dentist doar atunci când ne doare măseaua, sau suntem conștienți că avem rude care suferă de glaucom (o afecțiune care poate duce la pierderea vederii) dar mergem la specialist doar când începem să nu mai vedem în anumite zone ale câmpului vizual.

Este importantă urmarea îndeaproape a instrucțiunlor oferite la cabinet. Din moment ce lentilele de contact devin infonfortabile, este posibil ca anumite probleme să fie deja prezente care pot fi începând de la inflamații ale pleoapelor până la infecții mult mai grave ale ochilor, care în cazuri rare pot rezulta în pierderea definitivă a vederii.

De asemenea, este important să rezistați tentației de a purta în continuare lentilele, peste perioada pentru care au fost prescrise (două sau patru săptămâni) chiar dacă ele sunt confortabile sau vederea este bună, deoarece acest gest poate avea ca rezultat complicații care pot întrerupe temporar, sau chiar definitiv posibilitatea de a purta lentile de contact.
În aceeași ordine de idei, atunci când mai aveți lentile de contact doar pentru una-două luni, este de preferat să reînoiți comanda. Iar dacă prescripția este pe cale de a exipra, este un moment excelent pentru o programare pentru actualizarea acesteia.
Cea mai frecventă cauza de necomplianță cu lentilele de contact se petrece în cazul celor care folosesc lentile de contact moi, cu utilizare de două săptămâni. O soluție la îndemână ar fi înlocuirea acestora în fiecare zi de 1 și 15 ale lunii, sau folosirea unui reminder.

De ce să înlocuiți lentilele așa cum v-a prescris optometristul? Pe scurt, se reduce riscul de apariție a eventualelor complicații și pentru a avea posibilitatea să rămâneți purtător de lentile de contact pe viață. Deoarece lentilele de contact sunt dispozitive medicale, Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (US FDA) recomandă să urmați programul recomandat de optometrist pentru purtarea și înlocuirea lentilelor pentru o utilizare sigură și confortabilă pe termen lung.

3. Cât de des ar trebui să înlocuiesc lentilele de contact, dacă le utilizez doar ocazional?

Indiferent de numărul de zile de purtare a unei lentile de contact moale, aceasta trebuie înlocuită conform recomandărilor prescriptorului. De exemplu, dacă pacientului îi este prescrisă o lentilă de contact care trebuie să fie înlocuită lunar și poartă lentila în fiecare zi, acesta trebuie să înlocuiască lentila la o lună de la scoaterea acesteia din pachetul original. În mod similar, dacă acest pacient poartă aceeași lentilă de înlocuire lunară o dată pe săptămână, trebuie respectat de asemenea intervalul de o lună de la desigilarea pachetului (ceea ce înseamnă că lentila este purtată doar de patru ori în acest caz).

Dacă purtați doar ocazional lentile de contact, trebuie să discutați cu prescriptorul dumneavoastră despre lentilele de contact care sunt aruncate zilnic, opțiune care elimină nevoia de soluții pentru lentilele de contact, fiind în acelați timp o variantă convenabilă și sănătoasă pentru cei care utilizează doar temporar lentile de contact..
În cazul unei lentile care este purtată de mai multe ori înainte ca aceasta să fie aruncată (cum ar fi o lentilă cu înlocuire lunară sau o lentilă cu înlocuire la două săptămâni), aceasta trebuie curățată și dezinfectată utilizând soluția de curățare recomandată și regimul de îngrijire. Curațarea și clătirea lentilelor de contact înainte de punerea lentilei în soluție peste noapte va elimina mai multe depozite și va reduce încărcătura microbiană, aspecte care ajută la prevenirea infecțiilor sau a altor complicații. De asemenea, este important să cunoașteți data expirării lentilei și să o aruncați până la acea dată.

Când vine vorba de lentilele rigide cu permeabilitate la gaz (GP), procedura este diferită. Aceste lentile nu sunt înlocuite la fel de frecvent ca lentilele de contact moi. Prin urmare, dacă lentila nu va fi purtată timp de câteva săptămâni, aceasta poate fi păstrată curată și uscată în recipientul special destinat. Când se dorește a fi purtată din nou, aceasta trebuie mai întâi curățată și dezinfectată în conformitate cu recomandările producătorului soluției GP. Excepția o reprezintă cazul în care lentilele sunt nedeschise și, prin urmare, sterile. Este important ca recomandările prescriptorului privind înlocuirea lentilelor să fie respectate, deoarece programul de înlocuire poate varia de la câteva luni la mai mulți ani. Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi cât de bine se potrivește lentila cu parametrii ochiului, starea lentilei și istoricul pacientului. Este important să vă vedeți optometristul în fiecare an pentru a verifica starea lentilelor și sănătatea ochiului.

4. La ce pericol mă expun dacă port lentilele de contact mai mult decât mi-a fost recomadat?

Raportările arată că între 12 și 52% dintre pacienții cu lentile de contact moi își înlocuiesc lentilele de contact mai puțin frecvent decât o recomandă prescriptorul. Acest lucru poate fi periculos, deoarece studiile arată că există tendința spre o rată mai mare a complicațiilor cauzate de portul lentilelor de contact în cazul pacienților care nu își înlocuiesc lentilele conform recomandărilor. Pacienții care urmează schema de înlocuire recomandată au ca rezultat o vedere mai bună și prezintă un risc redus de complicații sau simptome legate de lentilele de contact.

5. Ce pot face ca să mă asigur că port lentilele de contact cât de sigur se poate?

Spălarea mâinilor înainte de manipularea lentilelor de contact este importantă. Cel mai grav risc asociat utilizării lentilelor de contact este o infecție corneană datorată microbilor. Prin urmare, pentru a preveni transferul germenilor de pe mâini la lentile în timpul procesului de inserție și scoatere, se recomandă spălarea adecvată a mâinilor cu un săpun antimicrobian.

Săpunurile antimicrobiene s-au dovedit a fi mai eficiente decât săpunurile uzuale în reducerea nivelului de bacterii. În plus, reducerea bacteriilor cu săpunuri antimicrobiene este îmbunătățită semnificativ atunci când mâinile sunt spălate mai mult timp și volum mai mare de săpun. De exemplu, spălarea mâinilor timp de 30 de secunde utilizând două unități de săpun spumant este mai eficientă decât o spălare de 15 secunde, cu o cantitate mai mică de săpun.
Mâinile trebuie apoi clătite bine cu apă și uscate cu un prosop fără scame înainte de manipularea lentilelor de contact. Mâinile complet uscate sunt importante pentru a evita contactul lentilelor cu apă de la robinet. Expunerea lentilelor de contact și a recipientelor la apă a fost asociată cu keratita Acanthamoeba, o infecție corneană severă. Nu sunt recomandate alte uleiuri, loțiuni, creme sau geluri pentru mâini înainte de manipularea lentilelor deoarece acestea pot acoperi sau contamina suprafața lentilei. În plus, s-a demonstrat că fumatul crește riscul de infecții corneene.

De asemenea, este important să utilizați corect soluțiile recomandate pentru lentilele de contact. Vârful flaconului de soluție nu trebuie să atingă nimic, deoarece acest lucru poate provoca contaminarea. Lentilele de contact trebuie curățate și clătite după scoaterea de pe ochi, înainte de a fi puse în soluție peste noapte. Pacienții nu trebuie să reutilizeze niciodată soluțiile pentru lentile de contact sau să folosească apăpentru curățarea lentilelor de contact, deoarece acest lucru crește riscul unei infecții oculare. Recipientele pentru păstrarea lentilelor de contact trebuie înlocuite frecvent, de preferat lunar.

Lentilele de contact trebuie înlocuite conform recomandărilor prescriptorului și doar acele lentile de contact prescrise de către acesta trebuie purtate. Purtarea în timpul somnului a lentilelor de contact crește riscul unei infecții oculare,și, dacă pacienții au simptome cum ar fi dureri oculare, înroșire, lăcrimare, iritare, sensibilitate la lumină sau senzație de corp străin în timpul purtării lentilelor de contact, lentilele de contact trebuie îndepărtate, și contactat de urgență medicul sau optometristul.

6. Care sunt posibillele complicații asociate cu purtarea lentilelor de contact, și de ce apar?

Cea mai gravă complicație care poate să apară în urma utilizării lentilelor de contact este o infecție corneană, numită frecvent keratită microbiană sau un ulcer cornean infecțios. Corneea este țesutul transparent care acoperă irisul (porțiunea colorată a ochiului). O lentilă de contact moale se sprijină în principal pe cornee și pe o porțiune mică din conjunctivă (porțiunea care ănconjoară corneea).

O infecție corneană severă poate apărea dacă ochiul este iritat sau zgâriat, permițând bacteriilor sau altor microorganisme să adere și să infecteze corneea. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că unele organisme pot provoca o infecție severă și în lipsa unei zgârieturi sau iritații, dacă acestea au contact o perioadă mai lungă cu corneea. Deoarece utilizarea lentilelor de contact mărește riscul unei infecții, este important să urmați recomandările prescriptorului, pentru a le purta în siguranță.

O infecție corneană poate fi serioasă, și poate duce până la pierderea vederii, dacă nu este tratată. Infecțiile bacteriene sunt mai frecvente decât infecțiile fungice. Unele infecții bacteriene progresează extrem de rapid și pot provoca orbire – uneori în decurs de 24 de ore, dacă nu sunt diagnosticate și tratate prompt. Simptomele infecției includ deseori durere severă, înroșire, secreții purulente, sensibilitate la lumină și vedere încețoșată. Și, de multe ori poate fi afectat doar un singur ochi. Cel mai bun mod de a determina dacă simptomele se datorează unei infecții, sau unei probleme mai puțin severe este să vă îndepărtați lentilele și să vă consultați prescriptorul cât mai curând posibil. Anual, aproximativ un milion dintre vizitele la cabinet sau la camera de urgență au loc în urma inflamației corneei sau a infecțiilor.

În unele cazuri, odată ce infecția a fost tratată, poate rămâne o cicatrice densă a corneei, care limitează vederea. Unii pacienți se pot găsi în situația în care vor fi nevoiți să poarte lentile de contact diferite după aceste episoade sau să nu mai poată purta deloc lentile de contact. Pacienții cu o pierdere severă a vederii după o infecție ar putea necesita un transplant de cornee pentru a restabili vederea.

7. Cine este predispus acestor infecții? Cât de des apar infecțiile când porți lentile de contact?

Din fericire, riscul unei infecții corneene legate de portul lentilelor de contact (keratita microbiană) este scăzut. Riscul de infecție variază în funcție de tipul de lentile de contact utilizate (de la 1,2 până la 25,4 din 10 000 de purtători de lentile). Cea mai mică rată de keratită microbiană în rândul purtătorilor de lentile, 1.2 din 10.000, are loc în cazul lentilelor de contact dure, permeabile la gaz (GP), purtate zilnic (nu peste noapte). Unele cazuri de infecții corneene sunt extrem de severe și pot afecta permanent vederea. Lentilele zilnice, de unică folosință și cele GP sunt cel mai puțin asociate cu aceste infecții severe. Lentilele cel mai frecvent asociate cu aceste infecții severe sunt lentilele de contact moi purtate peste noapte. Aceste lentile de uz prelungit, sunt asociate cu cel mai mare risc de de keratită microbiană cu o rată de aproximativ 20 din 10000 purtători de lentile. Rata de infecție pentru lentilele de contact moi este de cinci ori mai mare la cei care utilizează lentilele peste noapte comparativ cu cei care își scot lentilele în fiecare seară.

Pentru a rezuma, pacienții care poartă lentile de contact rigide GP prezintă cea mai mică rată de infecții corneene în comparație cu cei care poartă lentile de contact moi peste noapte,.

Un studiu a evaluat factorii frecvent întâlniți la persoanele care purtau lentile de contact și aveau infecții corneene. Următoarele tipuri de pacienți s-au dovedit a avea un risc mai mare de infecție:

  • cei care își poartă lentilele de contact peste noapte (ocazional sau frecvent),
  • cei cu o igienă precară (cum ar fi neglijarea spălării / uscării mâinilor înainte de a manipula lentilele)
  • cei care nu înlocuiesc frecvent recipientul de păstrare a lentilelor (la fiecare 1 până la 3 luni)
  • cei care fumează

8. Dacă dorm cu lentilele de contact, este posibil să crească riscul de infecție?

Da. S-a demonstrat că folosirea peste noapte a lentilelor de contact crește riscul de infecție corneană, care poate afecta permanent viziunea. Un studiu publicat în 2008 a indicat că rata infecțiilor corneene pentru aceia care purtau în mod regulat lentilele peste noapte a fost de 19,5 la 25,5 din 10,000 purtători comparativ cu o rată de 1,9 la 11,9 din 10,000 în cazul celor care nu își purtau lentilele peste noapte. Un alt studiu a concluzionat că riscul unei infectii corneene a fost de 5,4 ori mai mare comparând aceași situație.

Publicațiile adiționale au raportat un risc crescut de infecție corneană (numită și keratita microbiană) în timpul utilizării prelungite a lentilelor de contact, comparativ cu cea zilnică, chiar dacă au fost introduse noi tipuri de lentile și modalități de înlocuire, riscul de infecție fiind de aproximativ cinci ori mai mare.
Există câteva lentile de contact aprobate pentru utilizarea peste noapte (programul de înlocuire poate varia în funcție de fiecare lentilă). Cu toate acestea, riscurile unei infecții corneene sunt încă ridicate, comparativ cu situația în care lentilele ar fi scoase seara. Este important să urmați recomandarea prescriptorului dumneavoastră în cazul utilizării peste noapte, așa că informați-l dacă dormiți cu lentilele pentru a putea discuta riscurile și complicațiile potențiale, pentru a alegerea celei mai bune opțiuni pentru dumneavoastră.

9. Cum au modificat noile tipuri de lentile de contact, din silicon hidrogel și lentilele de unică folosință, rata de infecții oculare?

În ciuda unei creșteri a oxigenării ochiului, noile materiale ale lentilelor de contact din silicon hidrogel nu au scăzut semnificativ ratele de infecție corneană (keratita microbiană), comparativ cu lentilele hidrogel tradiționale. În timp ce studiile au arătat că rata de keratită microbiană, în cazul utilizării lentilelor de contact silicon-hidrogel peste noapte nu este diferită de cea a purtării extinse a lentilelor din hidrogel, lentilele care conțin noul material pot fi purtate pentru o perioadă mult mai lungă de timp pentru același nivel de risc (30 de zile de utilizare continuă cu anumite lentile silicon hidrogel, versus șapte zile de utilizare peste noapte pentru anumite lentile hidrogel).
Dacă sunteți interesați de utilizarea peste noapte, sau dimpotrivă, de înlocuirea zilnică a lentilelor de contact, discutați cu optometristul dvs. tipul și opțiunile disponibile, inclusiv riscurile asociate.

Există multe complicații potențiale asociate utilizării lentilelor de contact, care pot include atât episoade inflamatorii cât și infecțioase. Există unele dovezi că lentilele de unică folosință zilnice scad rata globală a unui răspuns inflamator cornean (denumite infiltrate corneene), comparativ cu lentilele reutilizabile. Cu toate acestea, lentilele de unică folosință zilnice nu au demonstrat că reduc rata infecției (keratita microbiană) comparativ cu lentilele reutilizabile. Deși rata de keratită microbiană nu este redusă, lentilele de unică folosință zilnice reduc riscul de keratită microbiană severă (care duce la pierderea vederii) în comparație cu lentile reutilizabile.

10. Care sunt cele mai comune organisme care sunt asociate cu infecția corneei?

Infecțiile corneene legate de lentilele de contact sunt cauzate cel mai frecvent de către organismul numit pseudomonas aeruginosa, un tip de bacterie. De fapt, această bacterie este asociată în mod covârșitor, de aproape 73% cu infecțiile corneene legate de portul lentilelor de contact în comparație cu toate alte organisme. Pentru fiecare organism în parte este necesar un anumit tip de tratament. Astfel, este important să se înțeleagă organismul care este asociat cu infecția, astfel încât să fie prescrise medicamentele adecvate .
Dacă aveți suspiciunea ca ați putea suferi de o infecție corneană, este important ca la consult să vă aduceți lentilele, soluțiile și recipientul pentru lentile la cabinet. Acestea pot fi supuse unei culturi bacteriene (un test de laborator folosit pentru a identifica bacteriile care cauzează infecția) pentu ca tratamentul să fie precis.

11. Care organisme sunt cele mai periculoase pentru ochi?

În conformitate cu un raport publicat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în anul 2014, există aproape un milion de vizite anuale la cabinet în SUA, având ca scop principal keratita sau tulburări asociate cu lentilele de contact. În timp ce lentilele de contact sunt sigure atunci când sunt îngrijite corespunzător, ele sunt, însă factorul de risc nr. 1 pentru keratita microbiană. Mulți patogeni pot fi dăunători ochiului; cu toate acestea, există două microorganisme deosebit de periculoase de care purtătorii de lentile de contact trebuie să fie conștienți.

Prima este bacteria gram-negativă, Pseudomonas aeruginosa, care se găsește în mod obișnuit în sol și apă. Pseudomonasul este unul dintre microorganismele cel mai frecvent cauzatoare de ulcere corneene și se regăsește cel mai adesea în recipientele pentru lentile contaminate. Dacă este lăsată netratată, această bacterie extrem de oportunistă poate invada rapid corneea și poate provoca perforarea.

Un alt microorganism extrem de virulent este amoeba găsită în apă, cunoscută sub numele de Acanthamoeba. Deși incidența keratitei Acanthamoeba este rară, până la 85% dintre cazuri sunt reprezentate de purtătorii de lentile de contact. Keratita acanthamoeba poate fi deosebit de dificilă, deoarece infecția asociată și cu alte microorganisme este obișnuită, astfel rezistența la tratament este foarte des întâlnită. În medie, durata medie a tratamentului este de la 4 până la 5 luni și poate duce până la necesitatea transplantului cornean.

În ciuda faptului că ambele microorganisme sunt omniprezente în natură, acestea pot fi prevenite în întregime prin respectarea corespunzătoare a igienei și a îngrijirii lentilelor. Aceasta include evitarea contactului cu toate formele de apă, inclusiv apa de la robinet, curățarea și înlocuirea adecvată a lentilelor și a cutiilor, și înlocuirea soluției de existentă în recipient, nu completarea acesteia.

12. Când ar trebui să sun optometristul?

În conformitate cu Organizației Mondiale a Sănătății, și a altor societății medicale, dacă simțiți orice tip de iritație a ochilor sau simptome potențiale ale unei infecții în timpul purtării lentilelor de contact, este important să îndepărtați imediat lentilele și să contactați optometristul. Aceste simptome pot include:

  • Disconfort
  • Lăcrimare excesivă sau secreții
  • Sensibilitate neobișnuită la lumină
  • Senzație de mâncărime, arsuri sau nisip în ochi
  • Vedere neclară
  • Roşeaţă
  • Umflarea pleoapelor sau durere

Dacă este lăsat netratat, un ulcer infecțios poate provoca distrugerea rapidă a corneei, uneori chiar și în 24 de ore. Această situație poate duce la pierderea permanentă a vederii, și astfel, va apare necesitatea transplantului de cornee.

13. Atunci când îmi sun optometristul, acesta îmi spune să merg la cabinet. De ce nu îmi prescrie tratamentul la telefon?

Există mai multe cauze ale iritațiilor în cazul la purtătorilor de lentile de contact, de la inflamații cu grad scăzut până la infecții severe ale ochilor. Problemele potențiale pot include:

  • Alergii (la mediu, soluție, depuneri pe lentile)
  • Ochi uscați
  • Probleme mecanice (eroziune corneană, lentile adaptate necorespunzător)
  • Inflamația (cel mai adesea datorită purtării lentilelor peste noapte)
  • Infecții virale
  • Infecții bacteriene
  • Infecții fungice

Gestionarea și tratamentul fiecărei afecțiuni poate varia, deci este important să fie determinată cauza iritației. În unele cazuri, prescrierea medicamentelor greșite poate înrăutăți problema. Dacă întâmpinați o problemă, este recomandat să îndepărtați imediat lentilele și să luați legătura cu optometristul.

14. Ce pot face dacă îmi simt ochii uscați, și lentilele de contact sunt inconfortabile, și vederea în ceață?

În cazul în care lentilele de contact se simt ca și cum ar fi uscate, încețoșate sau inconfortabile, se recomandă să discutați acest lucru cu prescriptorul dvs. Acestea pot fi semne că aveți o complicație ce privește lentile de contact; astfel, este posibil să fie modificat tipul lentilelor de contact, sau programul de înlocuire. Există o multitudine de motive pentru care pot să apară în aceste simptome:

Ochii uscați afectează aproape o treime din populație. Simptomele variază adesea, dar pot include vedere fluctuantă, disconfort ușor, arsură, mâncărime, iritație și durere. Utilizarea lentilelor de contact poate înrăutăți simptomele. Însă, în multe cazuri, semnele și simptomele nu se corelează întotdeauna. Conform unui studiu, 25% dintre purtătorii de lentile de contact cu simptome nu au prezentat semne clasice de uscăciune. Pe lângă tratarea ochiului uscat, schimbarea materialului lentilelor sau produsele de îngrijire pot reduce simptomele.

Alergii: Tulburările alergice ale ochiului pot determina umflarea, mâncărimea, înlăcrimarea și înroșirea, ca răspuns la expunerea atât acută cât și cronică la alergeni. O problemă comună care provoacă aceste simptome este conjunctivita alergică – și anume umflarea țesuturilor oculare ca răspuns la alergenii din mediu. Aceasta este tratată cu ușurință, folosind tratament local pe bază de picături care pot fi instilate aproximativ cu 10 până la 15 minute înainte de aplica lentilele de contact. O altă probabilitate este conjunctivita papilară gigantică (GPC). Deși nu este cu adevărat o alergie, GPC este un răspuns inflamator la interacțiunea dintre interiorul pleoapei și depozitele de pe suprafața lentilelor de contact. Deseori apare după aproximativ 18 până la 20 de luni de la începerea utilizării lentilelor și poate provoca mâncărime, senzație de corp străin și secreție mucoasă excesivă.

Incompatibilitatea cu soluția de curățare, sau toxicitatea soluției: Există o gamă largă de soluții pentru întreținerea lentilelor de contact disponibile pe piață. Nu toate soluțiile sunt compatibile cu orice brand sau tip de lentile de contact. În unele cazuri, se poate dezvolta o sensibilitate sau o toxicitate la conservanții sau la alte componente din soluție. Dacă se întâmplă acest lucru, va apărea un disconfort al lentilelor de contact și poate crește riscul ulcerului sau infecției corneene.

Curățarea necorespunzătoare: Există câteva greșeli frecvente în ceea ce privește igiena lentilelor de contact, astfel că vom reaminti pașii importanți. Întotdeauna curățați în palmă și clătiți lentilele de contact după îndepărtarea lor. Acest pas elimină depozitele acumulate pe lentilă și, de asemenea, reduce dramatic încărcătura microbiană a suprafeței lentilelor. Utilizați întotdeauna soluție proaspătă atunci când umpleți recipientul pentru a dezinfecta lentilele (evitați completarea soluției vechi cu soluție proaspătă). Odată ce lentilele dvs. sunt curate și dezinfectate (de obicei peste noapte, sau cel puțin 4 ore), soluția rămasă în recipient se aruncă, recipientul se clătește cu soluție proaspătă, apoi se usucă cu un șervețel sau la aer. Nu trebuie să ajungă în niciun caz apă pe lentile sau pe recipient în acest proces. Lunar, sau în maxim 3 luni, recipientul trebuie înlocuit pentru a evita acumularea biofilmului, a bacteriilor și a resturilor.

Purtarea lentilelor mai mult decât programul indicat: Urmând programul de utilizare și înlocuire stabilit de prescriptor, scade riscul de infecție și de inflamație. Este important să rețineți că, odată ce ambalajul blisterului este deschis, lentila de contact este „folosită”, chiar dacă nu este utilizată. De exemplu, o lentilă lunară ar trebui înlocuită după 30 de zile, indiferent dacă este purtată o dată sau de 30 de ori. Pentru pacienții care dorm cu lentilele de contact, simptomele disconfortului și iritației sunt frecvente la trezire. Deși anumite lentile de contact sunt aprobate pentru utilizare prelungită, nu oricine poate tolera această modalitate.

Dacă credeți că vreunul dintre scenariile de mai sus este valabil pentru dvs., asigurați-vă că optometristul dvs. este informat. Nu înseamnă neapărat că trebuie să întrerupeți utilizarea lentilelor de contact – simpla modificare a timpului de purtare, cum ar fi lentilele de contact zilnice de unică folosință, ar putea să vă ușureze simptomele.

15. Pot să port lentile de contact dacă mi s-a prescris tratament pentru o afecțiune anume?

Nu există contraindicații speciale privind utilizarea lentilelor de contact atunci când se administrează medicamente; cu toate acestea, anumite tipuri de medicamente pot contribui la sindromul de ochi uscat, o afecțiune care poate fi agravată de utilizarea lentilelor de contact. Aceste medicamente includ antihistaminice, decongestionante, antidepresive, antipsihotice, medicamente anti-anxietate, medicamente pentru tensiunea arterială, diuretice, medicamente pentru vezica urinară hiperactivă sau contraceptive orale. Acestea reduc cantitatea de lacrimi produse și acest lucru poate afecta nivelul de confort al lentilelor de contact. Asigurați-vă că optometristul este informat cu privire la orice medicamente pe care le luați.

Dacă tratamentul este sub formă de picături, se recomandă ca acestea să fie instilate fără ca lentilele de contact să fie aplicate. Substanța activă sau conservanții pot fi absorbiți de lentilă, ceea ce poate provoca expunere prelungită și toxicitate. În general, trebuie să așteptați 10-15 minute între instilarea picăturilor și inserarea lentilelor de contact, deoarece cea mai mare parte a medicamentului instilat intra în sistemul de drenaj al ochiului în câteva minute. Consultați-vă optometristul cu privire la orice picături oculare pe care le luați pentru a vă asigura că acestea sunt compatibile.

16. Dacă port lentile de contact, de ce trebuie să am totuși și ochelari?

Ochelarii sunt recomandați pentru toți purtătorii de lentile de contact, indiferent de regimul de utilizare sau cel de înlocuire. Ochelarii nu oferă doar posibilitatea prin care le puteți da ochiilor o pauză, dar ei sunt necesari și dacă nu veți putea purta lentilele de contact din varii motive (dacă vă pierdeți lentilele de contact, în caz de infecții oculare etc.).

Purtarea mult prea îndelungată a lentilelelor de contact pot crește riscul de complicații datorate inflamației și / sau infecției. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții care dorm cu lentilele – chiar și acele lentile aprobate pentru utilizare extinsă sau peste noapte. De reaminitit, dacă ochii sunt iritați din orice motiv, este recomandat să scoateți imediat lentilele de contact și să contactați optometristul.

17. Cât de des trebuie să meargă la control un purtător de lentile de contact?

Cei care poartă lentile de contact ar trebui să meargă la consult cel puțin o dată pe an. Vizitele mai frecvente pot fi recomandate pacienților care au suferit complicații în urma utilizării lentilelor de contact, care necesită lentile de contact speciale sau care au alte afecțiuni oculare. În plus, prescripția pentru lentilele de contact expiră după un an.
O examinare anuală completă a ochilor, care să cuprindă și o evaluare a lentilelor de contact asigură nu numai acuratețea prescripției lentilelor de contact, ci și examinarea stării de sănătate a întregului ochi, și permite depistarea precoce a oricărei potențiale complicații, inclusiv impactul negativ pe care lentila de contact îl poate avea asupra ochiului sau a sistemului vizual.