METODE DE TRATAMENT ÎN KERATOCONUS
METODE DE TRATAMENT ÎN KERATOCONUS
Keratoconus nu poate fi prevenit.
În schimb specialiștii consideră că pacienții cu keratoconus trebuie tratați prompt și corect pentru orice afecțiune care determină mâncărimi ale ochilor. Frecarea ochi este un important factor de risc, iar evitarea acesteia are efecte benefice asupra evoluției bolii de fond.
Având în vedere neregularitățile corneei, folosirea ochelarilor sau a lentilelor de contact moi nu realizează o corecție optimă, astfel că vederea nu va fi clară. De aceea, pentru keratoconus se folosesc lentilele de contact rigide gaz-permeabile, care mențin mai bine forma corneei decât lentilele moi și realizează o bună corecție a vederii.
Acest tip de lentile asigură o suprafață curată în fața corneei, ce permite proiectarea razelor de lumină în mod mai clar pe retină. De aceea în faza inițială a bolii se recomandă lentile de contact rigide, care încetinesc progresia bolii și îmbunătățesc acuitatea vizuală.
Lentile de Contact RGP (rigide gaz permeabile)
Pentru majoritatea pacienților cu keratoconus, tratamentul de bază este reprezentat de corecția optică cu lentile de contact rigide. Fiind o boală evolutivă, trebuie evitat orice fel de traumatism cornean. Purtarea lentilelor de contact rigide gaz permeabile (RGP) asigură protecția necesară și sunt mai eficiente în corectarea neregularităților corneei decât lentilele de contact moi, pentru că nu se îndoaie sau nu își schimbă forma. „Rigid” defineşte tipul de lentilă. „Gaz permeabil” descrie materialul lentilei, care este foarte permeabil pentru oxigen. Există mai multe modele de design a lentilelor RGP.
Design-ul lentilei de contact Rose K este recunoscut internațional ca vârf tehnologic pentru tratamentul în keratoconus. Are o serie de caracteristici care fac această lentilă ideală pentru această afecțiune:
• Design-ul geometric complex ține cont de toate etapele evoluțive ale bolii.
• Lentilele sunt personalizate pentru fiecare ochi şi corectează defectul de miopie sau astigmatism care rezultă din keratocous.
• Lentilele sunt produse personalizat de aparate speciale computerizate.
• Lentilele sunt uşor de aplicat, de îndepărtat de pe ochi şi de curăţat.
Combinația de lentile
Este vorba despre combinaţia dintre două lentile folosită în tratamentul keratoconus, o lentilă RGP care e purtată deasupra uneia moi. Lentila RGP oferă o vizibilitate bună şi cea moale oferă o senzaţie mai confortabilă.
Lentile hibrid
Aceste lentile unice combină avantajele unei lentile RGP cu confortul unei lentile moi. Lentila hibrid are un mijloc RGP si este înconjurată de o periferie moale („fusta”).
Lentile sclerale
Aceste lentile au un diametru mare, care acoperă si partea albă a ochiului (numită scleră). Au avantaje majore, datorate dimensiunii lor: nu cad de pe ochi și praful sau particulele de murdărie nu pot intra sub ele în timpul folosirii. Sunt surprinzător de confortabile deoarece marginile lor se află sub pleoape și sunt greu perceptibile când pacientul clipește.
În stadii avansate de keratoconus aceste metode nu sunt suficiente. Este necesar tratamentul UV – X Crosslinking, iar în cazuri și mai complicate, soluția rămâne doar transplantul de cornee.
Tratamentul de elecție adoptat de majoritatea oftalmologilor prevede două faze: în prima fază se întărește structura anatomică a corneei prin cross-linking, care crește legăturile chimice de colagen din cornee. În faza a doua se aplică lentila de contact gaz permeabilă specială, care se va adapta perfect pe ochiul pacientului. În majoritatea cazurilor de keratoconus combinarea acestor două metode dă rezultate excelente.
Crosslinking-ul corneean CXL
Crosslinking-ul cu riboflavină (CXL) este o metodă non-invazivă de tratament, indicată pentru a încetini sau a opri progresia bolii. Efectul constă în întărirea ţesutului corneei. Crosslinking-ul aplicat la pacienții aflați în primele etape de keratoconus ajută la stabilizarea corneei. Tratamentul nu va corecta vederea și nu va elimina nevoia lentilelor de contact Rose K, dar contribuie la menţinerea nivelului actual de vedere și previne deteriorarea pe viitor a corneei. De asemenea, are efect benefic pentru cei care nu pot suporta lentilele de contact RGP.
Cum funcţionează Crosslinking-ul?
Procedura implică tratarea ochilor cu picături de riboflavină și vitamina B2, apoi se expune corneea pentru 15-30 minute la UV-A. Procedeul induce strângerea legăturilor de colagen din slăbite de keratoconus și stimulează legarea naturală a colagenului de fibrele corneei, pentru a preveni slăbirea lor. Crosslinkingul se produce și în mod natural, odată cu îmbătrânirea corneei, dar CXL accelerează acest proces şi îl intensifică.
Avantajele oferite de Cross-Linking:
• Ajută la prevenirea deteriorării suplimentare a vederii
• Mărește rigiditatea corneei, rezistenţa şi stabilitatea biomecanică
• Previne evoluția bolii
• Amână necesitatea unui transplant de cornee
• Poate reduce miopia şi astigmatismul asociate cu keratoconus
• Îmbunătăţeste purtarea lentilelor de contact rigide
Keratoconus poate apărea la ochi deja afectați de miopie sau astigmatism din copilărie, de aceea, în evaluarea tratamentului, trebuie cunoscut efectul corecțiilor anterioare.
De asemenea, trebuie luate în considerație eventuale afecțiuni ale sistemului imunitar, stări alergice, diabet zaharat s.a., care pot influența considerabil rezultatele tratamentului.
Majoritatea cazurilor de keratoconus se pot ameliora semnificativ prin corecția optică folosind lentilele de contact rigide. Acuitatea vizuală este redobândită, iar igiena riguroasă și toaleta locală strictă scad la minim riscul de apariție al complicațiilor cauzate de lentilele de contact RGP.
ATENȚIE
Sfatul nostru este să nu lăsați Keratoconus să progreseze până în faza finală!
Corneea devine foarte subțire, iar intervenția chirurgicală devine mai complicată, perioada de vindecare mai îndelungată și refacerea acuității vizuale mai lentă.
Prin tratament din fazele inițiale, acuitatea vizuală se reabilitează în proporție de până la 98% și se evită riscul keratoconus în fază acută, ce poate duce la pierderea ochiului ca organ.