De unde cumpărăm ochelari?

ochelari

De unde cumpărăm ochelari?

În ultimul timp, tot mai multe persoane își achiziționează ochelari de vedere fără a face o vizită la specialist, medic oftalmolog sau optometrist.
Achiziționarea unei astfel perechi de ochelari de vedere ”de-a gata” este simplă.
Poate prea simplă, deoarece aceștia se găsesc peste tot: în farmacii, în supermarket-uri, benzinării, magazine de cartier sau chiar la tarabele din piață.

Purtarea unei astfel perechi de ochelari de vedere, fără un consult preliminar, poate face de multe ori mai mult rău decât bine. Nu de puține ori pacienții au dureri de cap, ochi iritați, amețeală, vedere în ceață și chiar vedere dublă.

Sunt două probleme majore la ochelari de vedere gata făcuți:
Prima: au aceeași dioptrie la ambii ochi. Dar majoritatea persoanelor au vedere diferită între ochiul drept și cel stâng.
A doua: utilizarea unei distanțe pupilare standard. De cele mai multe ori nepotrivită cu cea a purtătorului!

O mică explicație: Distanța pupilară (interpupilară) este distanța dintre centrii celor două pupile, exprimată în milimetri. La majoritatea persoanelor există o mică asimetrie între cei doi ochi. Doar în urma unui consult de specialitate se poate determina corect distanța interpupilară. De aceea, montarea lentilelor în ramă se va face conform acestei distanțe, specifică fiecărui pacient.

În plus, ochelarii de vedere pe care îi găsim de-a gata nu au o lentile conform standardelor, fiind fabricate în serie și având foarte multe aberații optice.

Cu alte cuvinte, pentru a avea ochi sănătoși este obligatoriu ca ochelarii de vedere să fie achizitionați doar în urma unui consult oftalmologic sau optometric și doar din centrele specializate de profil.

Ce presupune consultația de specialitate?

Un control de specialitate poate scoate la iveală nu doar deficiențe de vedere, ci și alte probleme patologice care în timp se pot agrava sau care pot necesita intervenție chirurgicală imediată.

Consultul de specialitate presupune o discuție preliminară, o evaluare a vederii naturale, examinarea fundului de ochi și a structurilor oculare cu ajutorul biomicroscopului, depistarea dioptriilor si recomandarea tipului de lentilă potrivit fiecărui pacient.

Fiecare dintre noi suntem unici, la fel și ochii noștri. Prin urmare, soluția perfectă pentru o vedere excelentă sunt ochelari de vedere personalizați în funcție de nevoile noastre.

Personalizarea ochelarilor presupune alegerea tipului potrivit de lentile, care să răspundă cerințelor de aspect, vedere și siguranță, dar și alegerea unei rame care să ofere confort și să fie în armonie cu trăsăturile individuale.

Gyuri Bodi
Vezi cu mine