MIOPIA la copii

Miopia La Copii

MIOPIA la copii

Miopia la copii a devenit o problemă de sănătate publică și se prevede că până în 2050 va afecta jumătate din populație! Miopia determină vedere neclară la distanță, dar crește și posibilitatea de apariție a cataractei, a glaucomului sau a riscului de dezlipire de retină, care în cazuri grave pot duce la orbire.

Ce cauzează miopia la copii?

Studiile au arătat că miopia poate avea cauze genetice, dar în multe cazuri poate fi o combinație dintre factori ereditari și de mediu. Solicitarea ochilor prin lucrul la aproape, citit, munca la computer, utilizarea tabletelor și smartphone-ului contribuie la creșterea răspândirii miopiei. Pe de altă parte, copiii care își petrec o mare parte din timp făcând sport sau activități în natură sunt mai puțin predispuși la miopie.

Cum controlăm miopia la copii?

Pe lângă ochelari sau lentile de contact pentru purtarea în timpul zilei, există o metodă foarte eficientă pentru a corecta miopia la copii, și anume lentilele de contact de noapte, adaptate printr-un procedeu numit orthokeratologie (ortho-k).

Miopia apare atunci când globul ocular crește în lungime. Lentilele de contact ortho-k induc presiune asupra corneei, aplatizând-o. După purtarea lor în timpul nopții, pacienții beneficiază de vedere clară în timpul zilei. Aceste lentile de contact fac acum parte si dintr-un studiu privind stoparea evoluției miopiei. Ortho–k nu este doar pentru miopia la copii. Și adulții pot beneficia de avantajele acestui procedeu, dar cu cât se începe mai devreme, cu atât procedura este mai eficientă.

De cele mai multe ori, pacienții miopi spun că ar face orice să nu fie nevoiți să poarte ochelari sau lentile de contact în timpul zilei și aleg alternativa lentilelor de noapte. Astfel, toate activitățile, atât cele legate de școală sau serviciu, cât și cele recreative, se pot desfășura fără probleme.
De exemplu, ortho-k este ideal în a gestiona miopia la copii care practică înotul. În lipsa ochelarilor aceștia ar vedea neclar sau s-ar expune la riscuri de infecții prin purtarea de lentile de contact în apă. Ortho-k oferă posibilitatea unei vederi clare, fără a întâmpina aceste probleme.

Pe lângă faptul că oferă o vedere eficientă în timpul zilei, valoarea dioptriei nu va mai crește major în timp. Astfel, nu se face doar corecție în miopia la copii, ci și prevenirea evoluției acesteia. În plus, se evită problemele asociate portului lentilelor de contact pe timp de zi, cum sunt ochiul uscat sau alergiile.

ORTOKERATOLOGISTUL are competența în a prescrie și adapta lentilele de contact de noapte și va oferi o opțiune excelentă de a controla miopia la copii.