Remodelează modul în care vezi lumea – partea 1

Există o soluție cu care să poți vedea fără ochelari sau lentile de contact pentru zi, și aceasta nu este operația.
Procedura se numește orthokeratologie (sau CRT – terapie pentru remodelarea corneei), și este un tratament în cadrul căruia, prin folosirea unor lentile de contact care se poartă în timp ce dormi, cornea este remodelată, pentru a corecta majoritatea defectelor de vedere. Procedura este eficientă, predictibilă și reversibilă, și deosebit de importantă în moderarea progresiei miopiei.

Tot ceea ce trebuie să faci este să le aplici înainte de culcare, să le scoți când te trezești, și… să vezi bine pe durata întregii zile. Fără ochelari. Fără lentile de contact.

fără ochelari

Candidații ideali pentru orthokeratologie?

  •  Copii și adulții care practică sporturi
  • Pacienții care își doresc o alternativă la operația pentru reducerea dioptriilor
  • Pacienții care sunt prea tineri pentru o intervenție chirurgicală
  • Pacienții care doresc să le fie corectată miopia, fără a folosi metodele tradiționale, de exemplu ochelarii sau lentilele de contact
  • Copii ai căror părinți își doresc o șansă pentru a încetini progresia miopiei
  • Pacienții care au dificultăți la purtarea lentilelor de contact tradiționale

Este important să ții cont că doar un optimetrist specializat în acest domeniu are capacitatea și posibilitatea de a diagnostica și de a determina opțiunea potrivită ochilor tăi!

Dar cum funcționează terapia pentru remodelarea corneei?
Ce este corneea?
Corneea este porțiunea transparentă a părții anterioare a ochiului. Aceasta are un rol deosebit de important în refracția luminii, aproximativ două treimi din puterea optică totală a ochiului. Majoritatea viciilor de refracție ale ochiului – miopia, hipermetropia sau astigmatismul- sunt datorate unei neregularități ale curburii corneei .

fără ochelari

Ce fel de lentile se folosesc pentru orthokeratologie?
Lentilele utilizate sunt fabricate dintr-un material gaz-permeabil (facilitează tranferul de oxigen spre cornee) și au un design care remodelează cu delicatețe corneea (pe o porțiune de câțiva microni) în timp ce tu dormi. De îndată ce lentilele sunt scoase de pe ochi dimineața, această mică modificare în curbura corneei are drept rezultat o vedere clară în timpul zilei, reducând nevoia de ochelari sau de lentile de contact.
Și cel mai important aspect, lentilele ortho-k sunt sigure, neinvazive, tratamentul este reversibil, și dacă dorești să renunți la ele, te poți întoarce oricând la metoda ta preferată de corecție a vederii.

Corecția miopiei cu ajutorul orthokeratologiei:
Majoritatea lentilelor ortho-k sunt destinate corecției miopiei până la -6 dioptrii (există posibilitatea și pentru valori mai mari). Se pot obține rezultate bune și în cazul astigmatismului sau hipermetropiei mici. Trebuie să ții cont că lentilele trebuiesc purtate în fiecare seară pentru a menține curbura corneei.

La ce fel de rezultate te poți aștepta?
În general, este nevoie de câteva zile, până la 2 săptămâni pentru a observa îmbunătățirea vederii, dar la unii pacienți se întâmplă chiar și după prima noapte de purtare. Pacienții se pot aștepta să beneficieze cel puțin de vedere clară pentru șofat sau în cazul copiilor suficientă pentru sala de clasă. Dar de cele mai multe ori rezultatele sunt chiar mai bune! Rezultatele sunt influențate de prescripție, de forma corneei, de maleabilitatea acesteia sau de eventualele boli ale suprafeței oculare (de exemplu ochiul uscat). În plus, în primele zile vederea poate fluctua.