Ochi sănătoși, într-un corp sănătos

Sănătatea Ochilor

Cu toții știm că mișcarea este benefică pentru noi, pentru a ne menține în formă, pentru o siluetă de invidiat, dar mai ales pentru starea de bine creată și sănătatea noastră. Este important de știut însă că mișcarea influențează și sănătatea ochilor.

Calitatea vieții noastre depinde foarte mult de sănătatea ochilor noștri, deoarece primim pe cale vizuală mai mult de două treimi din informațiile despre mediul înconjurător. Orice problemă de vedere poate avea o influență negativă a modului în care funcționăm.

Ce este de făcut?

Să conștientizăm importanța controlului optometric periodic pentru sănătatea ochilor! Acesta trebuie efectuat cel puțin o dată pe an, pentru a actualiza prescripția de ochelari și pentru a identifica din timp problemele ce pot influența calitatea vederii.

Ca urmare a tendinței de îmbătrânire a populației, cercetătorii se așteaptă în următorii ani la dublarea numărului de persoane cu probleme de vedere. Dar suntem optimiști! Studiile desfășurate în ultimii 10 ani au arătat o legătură strânsă între exercițiile fizice zilnice și reducerea riscului afecțiunilor oculare frecvente, de tipul cataractei, glaucomului sau degenerescenței maculare.

Mișcarea este deosebit de importantă pentru sănătatea ochilor! Este bine să vă stabiliți o rutină zilnică, ca timp de cel puțin 30 de minute să faceți sport sau plimbări lungi în natură.

Exercițiile cardiovasculare, precum aerobicul, pot să scadă presiunea intraoculară protejând astfel celulele retinei, fiind extrem de benefice pentru persoanele care suferă de glaucom. În plus, glaucomul afectează nervul optic (responsabil de transmiterea imaginilor către creier) cu reducerea vederii periferice, până la pierderea completă a vederii în cazuri severe.

Pe de altă parte, dieta echilibrată combinată cu mișcarea, asigură sănătatea ochilor în cazul unor boli care nu sunt legate inițial de vedere, dar care în timp îi pot afecta. Dacă nu este ținut sub control, diabetul zaharat de tip II va influența vasele de sânge din retină, ceea ce în situații grave poate duce la pierderea vederii. Tensiunea arterială ridicată sau colesterolul influențează deopotrivă structura vaselor de sânge ale ochiului, fiind importantă monitorizarea acestora.

Faceți miscare pentru sănătatea ochilor voștri!