LUMINA ALBASTRĂ

Lumina Albastră

Lumina albastră – între necesitate și pericol

Omul modern este omul digital, mereu conectat, mereu înconjurat de dispozitive inteligente.
Gândiți-vă: cât de des folosiți smartphone-ul, cât de mult priviți televizorul sau câte ore lucrați în fața monitorului sau a laptopului?

Statisticile arată că aproximativ 93% dintre persoanele adulte folosesc aceste dispozitive cel puțin două ore zilnic, și mai mult de 60% dintre aceștia cinci sau mai multe ore pe zi.

După doar câteva ore în fața monitorului, ochii noștri devin obosiți, avem o stare generală de oboseală, dureri de cap, vedere încețoșată sau ochi roșii, iritați sau uscați. Mai mult de jumătate dintre cei care folosesc aceste dispozitive se confruntă cu așa numitul ”sindrom digital al ochilor”

Care este însă de fapt cauza?

Dispozitivele inteligente și unele sisteme de iluminat economice emit lumină albastră de frecvență înaltă. Cercetările au arătat că lumina albastră cu spectrul între 400 și 520 nm și cu un maxim la 460 nm, are un impact deosebit de important asupra modului de sinteză a melatoninei din corpul uman. Iar acest hormon influențează ritmul biologic circadian și starea generală de bine.

Însă, pe de altă parte, există dovezi care demonstrează că expunerea pe termen lung la lumina albastru-violet, cu lungime de undă sub 460 nm și cu un maxim la 440 nm, contribuie la deteriorarea foto-chimică a retinei, crescând riscul de degenerescență maculară. Acest fenomen este cunoscut sub numele “lumina albastră periculoasă”. În plus, expunerea la aceste lungimi de undă înainte de culcare poate să cauzeze tulburări de somn.

Cum ne protejăm de lumina albastră periculoasă?

Este deosebit de important să existe o filtrare adecvată a luminii albastru-violet în concordanță cu intensitatea ei. Filtrarea luminii albastru-violet până la 440 nm are ca rezultat lipsa afectării ritmului somn-veghe, oferind în același timp protecție împotriva degenerescenței maculare.

Tratamentele inovative ale lentilelor pentru ochelari numite BlueProtect, reflectă parțial lumina albastru-violet provenită de la sursele artificiale, împiedicând lumina dăunătoare să intre în ochi. Aceste tratamente reduc transmisia de lumină albastră periculoasă, dar păstrează un nivel ridicat de transmisie la lungimea de undă necesară sintezei melatoninei și reglării ritmului circadian(bioritm).