Vezi lumea prin ochii copilului tău!

Vederea este procesul înțelegerii de către sistemul vizual a imaginilor percepute de ochi, și este mult mai complexă decât simpla acuitate vizuală (și anume capacitatea ochilor de a distinge detalii). Vederea implică ablitatea ochilor de a fixa imaginile, mișcările ochilor, capacitatea lor de a focaliza obiecte, convergența și binocularitatea (sau funcționarea ochilor asemeni unei echipe).

Din nefericire există și probleme în dezvoltarea acestor aptitudini. Inițial acestea sunt observate ca dificultatea copilului în a scrie sau a desena. Coordonarea cu dificultate a mâinilor în relație cu ochii poate avea mai multe cauze, dar unele dintre cele mai importante sunt problemele de vedere. Acestea îngreunează capacitatea copiilor de a efectua activități zilnice fără ajutorul ochelarilor, de exemplu, afectând modul în care copii înțeleg mediul înconjurător, dezvoltarea cognitivă , emoțională dar și fizică prin limitarea expunerii la anumite experiențe și informații.

Copii se plâng arareori de eventualele probleme de vedere, dar de cele mai multe ori acestea pot fi observate în comportamentul lor. Acesta poate implica privitul la televizor de la o distanță mică, faptul că își freacă ochii des, clipesc des sau unul dintre ochi (sau amândoi) au tendința de a nu privi paralel.

Este nevoie de cele mai multe ori de ochelari din mai multe motive, unele diferite cele ale adulților. Deoarece sistemul vizual al copiilor este în continuă creștere și dezvoltare, în special în primii 6 ani de viață, aceștia pot juca un rol important în asigurarea dezvoltării normale a vederii. Principalele motive pentru care cei mici pot avea nevoie de ochelari sunt:

  • Să le ofere o vedere îmbunătățită
  • Să ajute la alinierea ochilor în cazul în care există probleme în acest sens
  • Să ajute la corectarea vederii unui ochi ambliop (sau așa numitul ”ochi leneș”) ; această afecțiune poate să apară când este o diferență mare de vedere între cei doi ochi
  • Sau rol de protecție

Poate copilul meu să poarte lentile de contact? Aceasta este prima întrebare pe care ne-o adresează părinții atunci când le recomandăm celor mici alternativa lentilelor de contact ca și mijloc de corecție a vederii. Da, copii pot purta lentile de contact. Ochiul uman poate tolera lentile de contact încă din copilărie

De cele mai multe ori cei mici sunt entuziasmați de ideea de a purta lentile de contact, în detrimentul ochelarilor. În plus, copii de vârstă școlară sunt de cele mai multe ori mai responsabili, în urmarea pașilor de îngrijire a lentilelor de contact, incidența cazurilor de purtare peste termenul lentilei sau folosirea necorespunzătoare a soluției de dezinfectare a lentilelor este foarte scăzută în cazul acestora.