Orthokeratologia

Ortokeratologia este o metodă de corecţie in timpul noptii a miopiei (cu sau fara astigmatism) care are ca efect o vedere clara pe tot parcursul zilei fara a fi nevoie de purtarea de ochelari sau a unor lentile de contact. Acest lucru se realizeaza prin purtarea unor lentile speciale Z-Night, care se aplica pe ochi inainte de culcare si se scot dimineata imediat dupa trezire.

De asemenea, Ortokeratologia are ca efect si stoparea sau încetinirea semnificativa a progresiei miopiei care este deosebit de eficienta pentru copii şi adolescenţi.

De aceea, purtarea acestor lentile de noapte in scopul corectiei miopiei, este singurul procedeu sigur, acceptat de medicii oftalmologi, prin care se poate stopa progresia miopiei la copii.

Ortokeratologia moderna foloseste lentile de contact gaz-permeabile (adica permit Oxigenului sa treaca prin lentila) pentru reducerea efectiva a miopiei usoare si medii si mai ales pentru incetinirea progresiei miopiei la copii si adolescenti.

Lentila de Noapte Z-Night de la Menico, purtata in timpul noptii remodeleaza reversibil corneea si astfel in timpul zilei vederea e perfecta.

Principiul de baza in Ortokeratologie:

Ortocheratologia utilizează lentile de contact Z-Night cu „geometrie inversă”, ceea ce duce la aplatizarea blanda a corneei, reducand puterea de focalizarea a ochiului şi astfel se reduce miopia. Deoarece aplatizarea corneei poate fi controlata cu exactitate, aceasta va duce la focalizarea corectă a imaginilor şi va compensa erorile de refractie. După ce lentilele de noapte sunt scoase de pe ochi dimineata, corneea îşi păstrează forma aplatizata pentru o buna parte din zi sau pentru tot restul zilei. Lentila de Noapte trebuie să fie utilizata în fiecare noapte pentru a menţine aplatizarea corneei, altfel miopia va reveni la nivelul dinaintea tratamentului.

Aplicarea Lentilei de Noapte Z-Night de la Menicon pe ochi si purtarea acesteia cateva ore in timpul noptii, modeleaza corneea prin intermediul filmului lacrimal.

Ortokeratologia-brasov

Avantaje:

 • Modelarea corneei cu Lentila de Noapte Z-Night de la Menicon este un proces total reversibil in contrast cu procedeul chirurgiei refractive cu Laser
 • Libertate si calitate perfecta a vederii pe tot parcursul zilei fara ochelari sau lentile de contact
 • Incetineste dramatic sau chiar opreste progresia miopiei la copii si adolescenti
 • Fara alergii, fara senzatia de ochi uscat sau praf in ochi mai ales atunci cand se lucreaza in fata calculatorului
 • Ochiul are parte de o oxigenare perfecta in timpul noptii datorita materialului revolutionar Z-Night din care este produsa lentila
 • Este singura lentila Orto-K din lume care permite corectarea astigmatismului
 • Lentila pentru ochiul drept este roz şi cea pentru ochiul stâng albastra, astfel ca se poate face mai uşor diferenţierea lentilelor şi se pot aplica cu usurinta
 • Efectul este reversibil complet cand lentila de noapte nu mai este purtata

In trecut

Procedura a fost folosita la începutul anilor 1960, când medicii au observat că la unii purtatori de lentile de contact vederea s-a îmbunătăţit după purtarea acestora. In istoria chineză se spunea că saci de nisip se plasau pe ochi noaptea într-un efort de a preveni miopia, deşi acest lucru era probabil să cauzeze glaucom. Iniţial, s-au folosit numai materiale de modă veche, (PMMA).

In prezent

Acum, cu apariţia polimerilor de generatie noua, a strungurilor asistate de calculator şi a progresului tehnologic al procedurilor, este posibil a realiza reducerea miopiei în cateva zile. Această versiune high tech a Ortocheratologiei este cunoscuta sub mai multe nume. Printre acestea sunt:

 • Ortokeratologie accelerata
 • Tratament de modelare a vederii
 • Terapie refracţiva corneeana
 • Lentile corective corneene
 • Sistem de modelare blanda a vederii

Copiii şi adulţii

Pot fi tratati prin Ortokeratologie deoarece principiul aplatizarii corneei este deosebit de eficient. De fapt de Ortokeratologie pot beneficia mai ales copii. Controlul miopiei este utilizat pentru a încetini sau a opri creşterea lungimii axiale a ochiului, care apare la copii în creştere si care devin mai miopi cu fiecare an. Acest lucru poate duce la o prescriptie inferioară, astfel încât copilul nu va trebui să poarte ochelari care ar fi necesari pana devine adolescent.

Corneea

Corneea face  ca aproximativ două treimi din puterea totală a ochiului să concentreze lumina exact pe retină care se află în partea din spate a ochiului.

In cazul miopiei, aplatizarea corneei noaptea prin purtarea Lentilei de Noapte, face ca vederea sa  poata fi restabilită pentru o perioadă de timp (aproximativ 1 zi sau 10-12 ore).

Această îmbunătăţire este temporară, prin urmare, lentile Z-Night de la Menicon trebuie să fie folosite noapte de noapte, pentru a menţine efectul terapeutic al reducerii miopiei. Aceasta aplatizare este realizata prin comprimarea stratului exterior al corneei centrale. Valoarea de aplatizare este aproximativ 6 microni pentru fiecare dioptrie de miopie. Un micron este o milionime de un metru, un fir de păr uman are aproximativ 125 microni.

Topografie

Ortokeratologia utilizeaza instrumente precise pentru a determina cu exactitate forma corneei inainte de tratament.

Ortokeratologia-brasov

Topograful corneean face „hărţi” ale ochiului folosind mii de puncte. Topografia permite medicului/optometristului sa proiecteze lentila personalizata pentru fiecare ochi. Aceste hărţi topografice sunt folosite pentru a determina dacă forma corneei se schimba în mod corect. Harta tipica post-tratament arată un inel roşu central din jurul zonei aplatizate. Această suprafaţă plană trebuie să fie centrata pe pupila pentru a oferi beneficii maxime.

Beneficiile

Ortokeratologia nu este doar o alternativa excelenta la purtarea de ochelari, dar te elibereaza de distrugeri cauzate de transpiratie, praf, vânt, vreme şi temperatură. Nu mai apar nici pete oarbe cauzate de rame sau marginile lentilelor. Este grozav sa poti purta ochelari de soare la moda, sa te trezesti noapteasau dimineaţa şi sa vezi, sa mergi la înot şi schi, sa lucrezi în praf, iarba sau în grădină, şi sa poti vedea clar în situaţii de urgenţă. Ortokeratologia iti poate deschide noi orizonturi. Persoanele care au ocupaţii in care sunt incurcati de utilizarea ochelarilor sau a lentilelor de contact pot fi candidaţi buni pentru Ortokeratologie: piloţi, poliţişti, pompieri, sportivi, etc. Asiguraţi-vă că regulamentele  angajatorului  dumneavoastră o permit  înainte de a folosi Ortokeratologia.

Prescriptorul specialist în Ortokeratologie masoara curbura corneei dumneavoastră folosind topograful corneean. Este ca si cand faceti o poza, este nedureroasa si dureaza aproximativ cinci minute. Se foloseste un software special pentru a ajuta la proiectarea lentilei.

Lentilele de contact Z-Night de la Menicon au un design cu „geometrie inversă”. Porţiunea centrală a lentilelor de contact se aseaza mult mai aproape de suprafata ochiului decât o lentilă de contact standard si exercita o presiune uşoară asupra epiteliului corneean, fara sa atinga corneea, doar prin intermediul filmului lacrimal care protejează ochii.

În cazul în care medicul va prescrie Lentile de Ortokeratologie cu purtare  noaptea, sa te astepti la rezultate imediat. Vederea ta ar trebui să fie îmbunătăţitasemnificativ după prima noapte de purtare. În timpul primelor câteva zile sau săptămâni vederea se incetoseaza spre seara. Îmbunătăţirea ar trebui să fie observata în fiecare zi. În general, datorita procesului computerizat de fabricatie prima pereche de lentile realizeaza corectia totala a miopiei, totusi exista anumite situatii extraordinare cand o lentile trebuie inlocuita.

De ce nu aţi auzit despre Orto-K?

Practica Ortokeratologica necesită o mare calificare tehnică, echipament specializat şi considerabil mai mult timp in cabinetul oftalmologic, prin urmare mai multa rabdare din partea pacientului. Mulţi medici oftalmologi/ optometristi nu considera controlul miopiei ca merita investitia de timp şi efort. În cazul în care un prescriptor nu este instruit în Ortokeratologie nu o va prezenta ca o opţiune si nu o va sugera în timpul unui examen oftalmologic. Este mai uşor să oferim lentile de contact diurne, ochelari, sau chirurgie refractiva pentru a corecta vederii. Ortocheratologia produce un rezultat permanent atata timp cat lentilele de noapte sunt purtate, renuntarea la acestea va face ca ochiul sa revina total la starea initiala inainte de tratament in 2-3 zile, fara a lasa nici o modificare fizica sau chimica in anatomia sau fiziologia ochiului.

Cine este un candidat?

 • Pacienti de orice varsta care au miopie sau astigmatism moderat
 • Pacienti de orice varsta care au miopie severa si care vor sa-si reduca dioptriile pentru a putea folosi ochelari cu dioptrii mai mici in timpul zilei
 • Pacienti de orice varsta care au diferente foarte mari de dioptrii intre ochiul stang si cel drept (de ex.: ochiul stang miopie de – 4 iar ochiul drept miopie de – 0,75)

Cine nu este un candidat?

 • Pacientii care au inflamatii acute şi subacute sau alte infectii ale segmentului anterior al ochiului.
 • Pacientii cu orice boală oculară, rana sau anomalie care afectează corneea, conjunctiva sau pleoapa
 • Insuficienţă gravă de lacrimi – „ochiul uscat”.
 • Hypoesthesia corneei – sensibilitate redusa a corneei.
 • Orice boală sistemică, care poate afecta ochiul sau poate fi exacerbata de purtarea lentilelor de contact.
 • Reacţii alergice ale suprafeţelor oculare sau a anexelor care pot fi induse sau exagerate de purtarea lentilelor de contact sau utilizarea soluţiilor de lentile de contact.
 • Orice infectie corneeana acuta bacteriana, fungica sau virala.

Siguranţă

Tine cont de comparatia urmatoare: Lentilele de contact diurne sunt purtate in jur de 12-16 ore pe zi. Cele cu purtare extinsă pot fi purtate continuu intre 1 zi si pana la 30 de zile. Lentilele de Noapte Ortokeratologice sunt purtate noaptea intre 6 si 8 ore. Deci e normal sa fie mult mai sigure, tocmai de aceea sunt prescrise de medicul oftalmolog si la copii.

De asemenea materialul revolutionar Z-Night din care sunt fabricate are o ultrapermeabilitate la Oxigen, astfel corneea nu sufera pe timpul purtarii lor.

Este Ortokeratologia viitorul tău?

Numai tu poti decide asta dupa ce te informezi corect. Pentru a afla dacă esti un candidat pentru Ortokeratologie, contacteaza-ne !